APA MAKSUD LECITHIN???..

0Lecithin dijumpai pertama kali pada tahun 1805 oleh seorang ilmuwan Perancis Maurice Gobley. Lecithin adalah bahan sejenis lemak yang dinamakan phospholipid. Zat ini setiap hari dihasilkan oleh hati di saat semua keperluan gizi dipenuhi. Lecithin diperlukan oleh setiap sel dalam tubuh dan merupakan kunci pembentukan membran sel. Tanpa lecithin pembentukan membran sel akan mengalami kesulitan. Jadi lecithin ditemukan disemua sel yang hidup dan merupakan komponen utama membran sel, yang fungsinya mengatur nutrisi keluar masuk sel. Hal ini menjadikan lecithin sesuai untuk mencegah arteriosclerosis dan membantu melindungi dari penyakit kardiovaskular.

Lecithin juga mengandung minyak ikan, iaitu asid linolenat omega 3. Bungkusan yang paling umum untuk Lecitin adalah diletakkan dalam kapsul. Biasanya dijual di kedai-kedai makanan kesihatan dalam keadaan dan bungkusan yang bagus, tapi juga mahal. Untuk memenuhi keperluan satu sudu makan Lecitin, anda perlu minum 8 hingga 12 kapsul. Hal ini kerana dos rata-rata keperluan Lecitin sehari adalah tiga atau lebih dari 3 sudu makan.

Lecithin melindungi sel daripada pengoksidaan, iaitu suatu proses natural yang berlaku dalam tubuh berkaitan dengan adanya oksigen. Dia juga membentuk dirinya sebagai pertahanan yang melindungi otak. Mengambil Lecitin dapat memperbaiki fungsi otak dan juga dikenali boleh meningkatkan tenaga. Lecitin adalah konstituen penting otak manusia dan sistem saraf. Komponen penting bagi endokrin dan otot bagi buah pinggang dan jantung. Lecitin membentuk lebih dari 73 peratus jumlah lemak hati. Lecitin membentuk penyerapan Tiamin oleh hati dan diperlukan untuk membantu memperbaiki kerosakan hati yang disebabkan oleh alkohol.

Walaupun lecithin berupa bahan lemak, dia juga merupakan pelarut lemak. Lecitin membolehkan lemak, seperti kolesterol, boleh hancur dalam air dan keluar dari tubuh. Lecithin juga menyokong sistem peredaran tubuh dengan melindungi terbentuknya lemak pada arteri dan organ-organ vital lain.

Lecitin boleh menghancurkan lemak dan kolesterol di dalam tubuh. Dia sangat bagus untuk jantung yang sihat. Lecitin adalah sumber yang kaya asid linoeat gamma (GLA) dan mempunyai phosphatide concentratil tertinggi (98% atau lebih). Lecitin membantu tubuh untuk melengkapi vitamin A, D, E, dan K dan sangat bagus untuk ingatan, tumpuan dan kemampuan mengingat kembali. Lecitin juga membersihkan hati dan buah pinggang, serta menolong tubuh dalam menyerap nutrisi.

Di bawah ini adalah beberapa manfaat lecithin dalam tubuh: 
* Memperbaiki memori. 
* Menormalkan kesihatan pembiakan. 
* Memperbaiki kesihatan jantung dan hati. 
* Kesihatan kardiovaskular. 
* Pengangkutan lemak dan metabolisme lemak. 
* Mengurangkan risiko kanser. 
* Meningkatkan prestasi kesihatan. 
* Kesihatan rambut dan kulit. 
* Komunikasi sel. 
* Memperbaiki memori, belajar dan bertindak balas. 

Di bawah ini ada beberapa testimoni yang dah berjaya dengan Shaklee..Alhamdullilah...Boleh hubungi saya di:

Mas
( id shaklee :1076676)
♥ sms/whatsApp: 016-6551125
♥ Emel : arya_nie@yahoo.com

♥ Fb: https://www.facebook.com/massyahvitacare sila klik LIKE utk info terkini

0 comments: