BAWANG PUTIH DAPAT MELAWAN KANSER???

0
Dalam masyarakat moden bawang putih (Allium sativum) dipercayai dapat mencegah serangan jantung, penggumpalan darah, menurunkan kadar kolesterol, tekanan darah, kadar gula dalam darah, mengurangi ulser perut, penawar racun, pembunuh bakteria, pengikat radikal bebas, dan banyak lagi yang lain. Benarkah masakan sehari-hari ini dapat menyembuhkan kanser?
Berbagai kajian memang menunjukkan kemampuan bawang putih dalam mencegah dan mengubati kanser, terutama yang disebabkan oleh bahan-bahan kimia berbahaya, seperti kanser prostat, perut, usus, payudara, hati, kulit, dan paru-paru.

Bawang Putih Dapat Melawan Kanser
Zat-zat aktif dalam bawang putih antara lain vitamin A, B, C, kalsium, potasium, besi, karotena, dan selenium. Yang paling dominan dalam memerangi kanser adalah komponen sulfur. Zat-zat tersebut mencegah pembentukan dan pengaktifan nitrosamine di dalam tubuh. Pada tahap berikut komponen-komponen tersebut dapat mencegah gen mutasi, menghalang pertumbuhan sel-sel kanser, memperbaiki struktur DNA yang rosak, bahkan merangsang sel kanser untuk dihapuskan. Di sisi lain, bawang putih juga berperanan sebagai antioksidan, mengeluarkan racun dari dalam tubuh, dan membunuh kuman Helicobacter pylori yang dapat mempercepatkan pelbagai kanser perut.

Potensi Bahaya
Adakah sangat senang menggunakan bawang putih untuk pencegahan dan mengubati kanser? Harganya murah dan mudah didapati. Tetapi waspadalah, bukan bererti bawang putih boleh diambil sebarangan. Jangan mengira bahawa semakin banyak mengambil bawang putih semakin baik hasilnya.
Dos yang disarankan untuk mengambil bawang putih adalah 4-5 gram bawang putih segar/sehari (kira-kira 1-2 ulas. Kalau terlalu banyak, selain menimbulkan bau tidak sedap pada nafas dan kulit, kadang menimbulkan alergi, gangguan pencernaan (muntah, cirit birit, kandungan gas berlebihan), asma, mengurangkan kadar protein dan kalsium dalam darah, juga mengurangkan produktif sperma.

Terlalu banyak bawang putih meningkatkan risiko perdarahan kerana kemampuannya dalam mencegah pembekuan darah. Kerana itu pada pesakit yang akan atau baru saja menjalani pembedahan, pengambilan bawang putih sebaiknya diterhadkan.

Bawang putih juga meningkatkan kerja enzim-enzim dalam hati untuk membuang racun dari dalam tubuh. Pada orang sihat kemampuan ini sangat bermanfaat, tetapi berhati-hatilah, dia juga boleh membuang ubat-ubat yang anda makan. Pengubatan anda menjadi sia-sia, bukan? Kerana itu, kalau anda ingin menambah pengambilan bawang putih atau menggunakan produk suplemennya haruslah mengikut arahan yang ditetapkan.


Jom kita tengok apa istimewanya GARLIC COMPLEX SHAKLEE ini.


Allicin adalah sebatian yang berasal daripada bawang putih dan berfungsi untuk banyak tindakan yang berfaedah.  Allicin tidak terdapat di dalam bawang putih biasa sebaliknya ia dihasilkan apabila bawang putih tersebut dipotong halus atau dihancurkan.  Bawang putih secara tradisinya digunakan untuk melegakan batuk, selsema dan membantu peredaran darah yang baik.


Kelebihan yang terdapat pada Garlic Complex keluaran Shaklee dalah Galic Complex diperbuat daripada bawang putih jenis premium yang ditanam secara organik di California, USA diwaktu musim panas dan bebas 100% daripada penggunaan racun perosak.

Pembuatan supplement Garlic Complex dilakukan pada terkawal iaitu pada suhu bilik tanpa haba semata-mata untuk mengekalkan pengaktifan Allicin pada tahap 100%. ( tidak semua garlic yang dijual di pasaran mempunyai Allicin aktif. Allicin merupakan sebatian organosulfur yang terkandung dalam bawang putih yang mempunyai kelebihan sebagai antibakteria dan anti kulat, dan mempunyai sifat penyembuh.)

Kegunaan Allicin Pada Bawang Putih Untuk Kesihatan Manusia
  • Mengurangkan pemendapan atesklerosis dan lemak
  • Menormalkan keseimbangan lipoprotein
  • Menurunkan tekanan darah
  • Mempunyai anti-darah beku dan anti-ativiti radang
  • Berfungsi sebagai anti-oksidan
  • Bersifat antibiotik dan antibakteria semulajadi
  • Bantu rawat jangkitan kulit seperti penyakit kaki makan air
  • Bantu rawat asthma

*Setiap tablet Garlic Shaklee mengandungi 500mg bawang putih.  

Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.  


Boleh hubungi saya di:

Mas
( id shaklee :1076676)
♥ sms/whatsApp: 016-6551125
♥ Emel : arya_nie@yahoo.com
♥ Fb: https://www.facebook.com/massyahvitacare sila klik LIKE utk info terkini


0 comments: