BERHATI-HATI IBU YANG MEROKOK.. DAN TESTIMONI BERHENTI ROKOK DENGAN VIVIX..

0
Berhati-hatilah bagi ibu hamil yang merokok. Ini kerana terdapat sejumlah bahan kimia beracun serta radioaktif polonium yang dapat mengganggu perkembangan janin yang dikandungnya. Bayi yang akan dilahirkan kelak oleh seorang ibu yang merokok sewaktu kehamilannya akan berkurang 10 persen beratnya. Oleh kerana itu berat bayi sewaktu lahir adalah merupakan faktor utama menyebabkan kematian bayi.

Merokok juga dapat mengakibatkan bayi lahir premature. Ahli epidemiologi, menganggarkan bahawa rokok mengakibatkan 50.000 keguguran  setahun di Amerika. Menurut penelitian, 19 persen bayi pertama yang dilahirkan oleh seorang ibu perokok di Itali merupakan bayi prematur. Angka tersebut 2 kali lebih tinggi dibandingkan ibu yang tidak merokok.

Frekuensi penyakit pernafasan, pneumonia, asma, bronkitis, dan influenza lebih banyak dijumpai di antara anak-anak yang ibu-bapanya merokok. Penelitian menunjukkan, anak-anak di bawah umur 1 tahun yang ibunya merokok lebih dari 1 kotak setiap hari memiliki risiko terkena bronkitis dan pneumonia dua kali lebih tinggi.

Perkembangan anak pun akan terjejas apabila ibu-bapanya merokok. Menurut penelitian, kapasiti paru-paru anak lelaki akan berkurang 7 persen apabila ibunya merokok. Apabila anak lelaki remaja tersebut juga merokok, kapasitai paru-parunya akan berkurang 25 persen. Anak-anak yang terpaksa menghidu asap rokok dari ibu-bapaya akan mengalami halangan dalam perkembangan fizik dan intelektualnya, serta semakin lama seseorang berhubung dengan zat-zat karsinogen seperti asap rokok misalnya, semakin besar kemungkinan untuk terkena penyakit kanser paru-paru.
Suatu penelitian di Itali menunjukkan anak-anak yang ibunya merokok, kemampuan untuk belajar membaca lebih lambat dibandingkan anak-anak yang ibunya tidak merokok. Penelitian lain menunjukkan, anak-anak berumur 11 tahun yang ibunya merokok, kemampuan belajarnya terlambat 6 bulan.

MARI BACA TESTIMONI BERHENTI ROKOK DENGAN VIVIX SHAKLEE..Boleh hubungi saya di:

Mas
( id shaklee :1076676)
♥ sms/whatsApp: 016-6551125
♥ Emel : arya_nie@yahoo.com
♥ Fb: https://www.facebook.com/massyahvitacare sila klik LIKE utk info terkini

0 comments: