CARA MENINGKATKAN METABOLISME BADAN

0
Ramai yang mengalami masalah berat badan. Bagi mereka yang obesiti, adalah metabolisme mereka lebih rendah dibandingkan mereka yang lebih kurus? Hmmm tahukah anda apa itu metabolisme?


Metabolisme adalah jumlah keperluan tenaga atau kalori untuk fungsi badan anda. Metabolisme badan anda menentukan penggunaan tenaga badan. Tahukah anda berapa keperluan kalori harian anda? Ini tidak sama untuk semua orang. Ini tergantung kepada umur, jantina, berat badan, tinggi dan tahap aktiviti anda.

Tips Untuk Meningkatkan Metabolisme Badan

Meskipun metabolisme harian badan atau BMR (basal metabolic rate) adalah tetap, Anda masih boleh amalkan tips berikut untuk naikkan metabolisme badan anda.

  • Makan 5-7 hidangan kecil setiap kali anda makan, sistem pencernaan badan harus bekerja. Jadi dengan memakan selalu dengan jumlah yang sederhana, metabolisme badan akan naik. Kalau tidak, metabolisme badan akan menurun dan anda akan cepat merasa penat dan lesu (seperti bulan puasa)

  • Angkat berat! Tahukah anda bahawa otot membakar lebih kalori setiap hari dibandingkan lemak? Yup. Katakanlah ada dua insan yang memiliki jantina, tinggi, usia dan berat yang sama. Tapi seorang memiliki lebih otot sementara seorang lagi lebih lemak. Siapa akan memiliki metabolisme yang lebih tinggi? Tentu saja yang lebih otot! Jadi mulakan latihan angkat berat anda hari ini. Tak kiralah di rumah atau di gym!
  • Makanan pedas. Cili dan lain-lain dapat membantu meningkatkan metabolisme badan. Tapi tetap menjaga pengambilan kalori. Jangan berlebih.
  • Coffee atau caffeine. Tahukah kenapa anda merasa segar dan lebih fokus setelah minum kopi? Ini kerana caffeine dalam kopi meningkatkan metabolisme dan boleh membakar lebih kalori. Tapi jangan terlebih pulak, nanti susah. 
  • Minum air mineral. Metabolisme badan memerlukan banyak air untuk berfungsi dengan baik. Bahkan air tidak berisi apa-apa kalori dan tidak boleh menambah berat badan untuk jangka waktu yang panjang.
  • Makanan bertenaga tinggi. Tingkatkan pengunaan makanan bertenaga tinggi seperti buah-buahan, sayuran dan karbohidrat kompleks.
  • Pastikan kuantiti pengambilan protein yang cukup. Protein memiliki rantai kimia yang komplex yang memerlukan 30% dari jumlah kalori sebelum dicerna. Contoh: jika anda nyahkan 100 kalori protein, 30 kalori akan digunakan untuk mencerna makanan berprotein tersebut
  • Elakkan makanan sederhana. Makanan kompleks seperti roti perang dan kacang adalah lebih baik. Kenapa? Kerana untuk mencerna makanan kompleks, ia perlukan lebih banyak tenaga berbanding makanan sederhana seperti roti putih, gula-gula dan lain-lain.
  • Suplemen pembakar lemak (fat burner). Pernahkah anda tahu bagaimana suplemen pembakar lemak itu bekerja? Hmm dan kenapa pulak “bakar” lemak?  

Tingkatkan Metabolisme Tubuh Anda dengan Cinch Energy Tea Mix

Adakah anda menghadapi masalah metabolisme rendah? Atau pernah tak anda rasa lesu, lemau dan tak bertenaga? Cadangan Sal, anda patut cuba Cinch energy tea mix!Cinch energy tea mix adalah campuran teh-teh terpilih iaitu teh merah, teh hijau dan teh putih. Bahan-bahannya terdiri daripada:

1. Taurina
2. Maltodextrin – bahan daripada jagung
3. Rooibos Red Tea Extract –tumbuhan herba dari Afrika, dikenali sebagai “The Miracle Tea” atau “Long Life Tea”
4. Green Tea Extract
5. White Tea Extract –teh yang menjalani pemprosesan paling minimum
6. Matcha Green Tea Powder – teh hijau gred tertinggi dari Jepun 

Antara fungsi-fungsi extract yang ada dalam cinch tea ni ialah:

1. Fungsi MATCHA GREEN TEA ni adalah sebagai:
- antioksida yang sangat tinggi
- energy booster
- metabolisme booster
- bakar kalori sehingga 4 kali ganda

2. Taurina bertungsi untuk : 
- menggalakkan metabolisme
- lebih bertenaga
- melarutkan lemak
- membantu menghasilkan otot tanpa lemak

3. Fungsi White Tea ialah :
- membakar lemak - lemak berlebihan
- menghalang penghasilan sel lemak yang tak perlu
- meningkatkan metabolisme

4. Fungsi Rooibos Red Tea ialah :
- melarutkan lemak
- meningkatkan kadar metabolisme iaitu pembakaran lemak
- agen detox yang kuat

Cinch Energy Tea Mix ni sesuai diambil oleh individu yang mahu kurus tapi kurang bersenam dan kurang melakukan aktiviti-aktiviti fizikal kerana fungsi teh hebat ini ialah untuk membantu meningkatkan metabolisme badan kita.Boleh hubungi saya di:

Mas
( id shaklee :1076676)
♥ sms/whatsApp: 016-6551125
♥ Emel : arya_nie@yahoo.com
♥ Fb: https://www.facebook.com/massyahvitacare sila klik LIKE utk info terkini0 comments: