DIABETES (KENCING MANIS) PENYAKIT KETURUNAN???.. BOLEHKAH DIUBATI???..

1


Diabetes atau lebih tepatnya diabetes mellitus (DM), atau dalam bahasa sehari-hari disebut kencing manis, adalah suatu penyakit atau gangguan kesihatan yang tinggi kadar gula dalam darah yang disebabkan tidak dapat digunakan oleh tubuh. Pada orang normal, karbohidrat yang dimakan akan diubah menjadi glukosa di dalam saluran pencernaan.
Glukosa ini kemudian akan dibawa oleh darah ke seluruh tubuh dan masuk ke dalam sel untuk dimanfaatkan antara lain sebagai bahan tenaga dan bekerjasama dengan bantuan insulin, iaitu sejenis hormon yang membuat kerja oleh kelenjar pankreas. Insulin berperanan membuka jalan masuk glukosa ke dalam sel.
Pada penderita diabetes mellitus atau DM, gula tidak dapat atau sukar masuk ke dalam sel. Hal ini disebabkan oleh sedikitnya hormon insulin yang diproduksi kelenjar pankreas, atau karena sel tidak dapat memberikan respon yang baik terhadap insulin walaupun insulinnya sendiri sebenarnya cukup jumlahnya. Dalam bahasa ilmiah dikatakan kerana kurangnya jumlah atau aktiviti reseptor insulin yang terdapat pada sel.

Akibatnya gula akan menumpuk di dalam darah, tidak dapat dimanfaatkan oleh tubuh dan akhirnya dibuang melalui air. Gangguan metabolisme karbohidrat ini menyebabkan tubuh kekurangan tenaga. Itu sebabnya penderita DM umumnya terlihat lemah, lemas dan tidak cergas. Gejala lain yang umum dirasakan penderita diabetes antara lain sering buang air kecil, mudah lapar, sering haus, penglihatan kabur, pergerakkan anggota tubuh terganggu, kebas pada tangan atau kaki, dan gatal-gatal yang seringkali sangat mengganggu.

Diabetes dapat menyebabkan gangguan kesihatan yang serius bila tidak ditangani dengan baik. Gangguan kesihatan yang umum merupakan komplikasi dari penyakit diabetes antara lain gangguan penglihatan, rosaknya saraf penglihatan atau kerana pembentukan katarak, sakit jantung, sakit ginjal dan alat seksual. Kadar gula yang tinggi di dalam darah menyebabkan luka sukar sembuh dan cenderung menjadi kudis atau luka bernanah.

Apakah diabetes merupakan penyakit keturunan? Dengan sesungguhnya saya menjawab bahawa banyak pakar bersetuju diabetes memang ada hubungannya dengan faktor keturunan.
Seseorang yang kedua orang tuanya menderita diabetes pasti juga akan menderita diabetes.

Namun demikian kita tidak perlu terlalu khuatir dan berkecil hati, sebab sebenarnya tidak terlalu sukar mengatasi diabetes asal kita mempunyai tekad dan disiplin yang kuat mengatur gaya hidup, terutama cara pemakanan dan senaman. Diabetes memang tidak dapat disembuhkan, dikatakan ''penyakit seumur hidup'' (lifelong disease), namun gejala dan komplikasi yang ditimbulkannya dapat diminimalkan asal kita dapat mengelolanya dengan baik. Istilahnya, hidup damai bersama diabetes.

Untuk dapat hidup aman dan damai bersama diabetes, kita harus rajin dan disiplin mengatur pola diet dan bersenam, di samping rutin pemeriksaan kadar gula darah kita serta disiplin makan ubat dan vitamin. 

Diet perlu dilakukan dengan mengurangkan karbohidrat (berbagai jenis gula dan tepung termasuk nasi, kentang, ubi,  dan sebagainya), mengurangkan makanan berlemak (daging berlemak, kuning telur, keju, dan susu tinggi lemak) serta memperbanyakkan makan sayur dan buah sebagai sumber serat, vitamin dan mineral. Sebagai sumber protein kita dapat memanfaatkan ikan, ayam (terutama daging dada), tahu dan soya.

Selain mengatur pola makan, penderita diabetes disarankan untuk melakukan senaman secara teratur dengan cara yang sesuai dengan kemampuan. Senaman yang ideal adalah yang bersifat aerobik seperti jalan atau jogging di waktu pagi, berenang, dan lain sebagainya. Senaman aerobik boleh dilakukan selama 30-40 minit didahului dengan pemanasan 5-10 minit. Senaman akan memperbanyak jumlah dan meningkatkan insulin dalam tubuh kita.

Selain faktor keturunan, faktor risiko yang membuat seseorang mempunyai kemungkinan lebih besar untuk menderita diabetes adalah kurang senaman dan obesiti (kegemukan). 

Satu faktor lagi yang harus dihindarkan adalah stress.
Oleh sebab itu jangan terlalu risau seandainya anda mempunyai pengaruh diabetes yang cukup besar. Atur pola pemakanan, senaman secara teratur dan hidup dengan gembira akan meningkatkan kualiti hidup anda..1 comment:

 1. Anda ingin SIHAT? Bagus! Saya percaya Anda ingin Sihat. Kini ianya sangat MUDAH, SENANG & TANPA makan ubat-ubatan Anda boleh SIHAT! PENEMUAN oleh para doktor dimana mereka juga adalah PENGGUNA produk ini!!. Kenapa ENERTRI? Enertri merupakan produk kesihatan 100% semulajadi yang mampu mengatasi masalah:

  1. DIABETES
  2. PENYAKIT JANTUNG
  3. TEKANAN DARAH TINGGI/ RENDAH
  4. PENYAKIT ARTERI KORONORI
  5. KOLESTEROL/LDL TINGGI
  6. GANGRENE
  7. TIROID
  8. STROK
  9. DAN BANYAK LAGI...

  CEPAT!!! Ketahui mengenai produk-produk kami dengan layari:

  1. https://www.facebook.com/EnertriEnerFiberOnlineStore#
  2. http://fadz5765daverdum.wix.com/enertrienerfiber

  ReplyDelete