MAKANAN UNTUK KECERDASAN OTAK..

1

Pernah mengalami saat-saat lupa sampai nyanyuk yang tidak wajar di usia muda? Nyanyuk atau melemahnya daya ingatan biasanya dialami oleh orang yang telah lanjut usia. Namun, saat ini nyanyuk juga boleh menyerang anak muda atau dewasa muda.
Ketika usia masih baru di awal 20-an mungkin akan merasa cemas jika ingatan tidak berfungsi dengan baik. Walaubagaimanapun kegiatan anda sehari-hari sangat memperngaruhi waktu dan fikiran, namun mudah lupa di usia muda bukanlah hal yang normal terjadi.
Gejala ini biasa dipanggil dengan Short Term Memory Lost atauShort Memory Syndrome (SMS). SMS akan membuat di penderita melupakan tindakan yang baru saja dilakukannya atau lupa pada suatu kejadian yang juga baru terjadi. Keadaan orang yang SMS boleh disamakan dengan nyanyuk yang terjadi pada orang lanjut usia.
SMS disebabkan oleh adanya penurunan daya ingatan sehingga penderita langsung hilang maklumat yang diterima memori otak. Beberapa faktor dan  sebab nyanyuk di usia muda ntaranya ialah:
  • Beban kerja yang tinggi  di usia muda.
  • Adanya peredaran darah ke otak yang terganggu.
  • Adanya teknologi masa kini yang semakin canggih sehingga otot tidak lagi digunakan secara maksimum sehingga daya ingatan pun menurun.
Menurunnya daya ingatan juga boleh terjadi kerana faktor trauma. Faktor trauma biasanya seperti trauma yang terjadi di kepala akibat pernah diketuk dengan benda keras. 
Namun anda tidak perlu risau SMS di usia muda dapat dicegah. Pencegahan dapat anda lakukan dengan cara banyak mengambil banyak makanan yang bergizi dan memperbaiki pola makanan. Pola makanan yang teratur dan menghindari makanan yang mengandung monosodium glutamate atau MSG adalah kunci yang akan membantu membersihkan aliran darah menuju otak yang sangat berperan penting terhadap kekuatan memori seseorang.
Selain menghindari MSG, Anda juga harus menghindari junk food dan makanan yang mengandungi kolesterol tinggi. Sebabnya, kolesterol dapat menghalang peredaran darah ke otak. Tetapi, jika kolesterol sudah ada di dalam badan, lakukan senaman secara teratur seperti berjalan kaki untuk menghancurkan kolesterol jahat dalam badan.
Anda juga dapat terus meransang otak supaya tetap berfungsi dengan baik dan menghindari nyanyuk usia muda dengan cara melakukan permainan catur, puzzle dan teka silang kata. Permainan tersebut dipercayai dapat meningkatkan daya ingatan.Setiap ibu bapa tentu mahukan anak2 mereka membesar sebagai seorang yang bijak dan cergas kan? jadi di sini saya nak kongsi serba sedikit mengenai pemakanan untuk menjana otak yang sihat. jom baca jom!

1) ikan berminyakikan seperti salmon, mackerel, tuna dan sardin kaya dengan asid emak yang dikenali sebagai omega 3. Ia merupakan komponen lemak penting untuk meningkatkan daya pemikiran dan kecerdasan otak.*Shaklee OmegaGuardTM merupakan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan.  Satu hidangan OmegaGuardTMmenyediakan 1000mg asid lemak omega 3  termasuk DHA dan EPA. Boleh hubungi saya di:

Mas
( id shaklee :1076676)
♥ sms/whatsApp: 016-6551125
♥ Emel : arya_nie@yahoo.com
♥ Fb: https://www.facebook.com/massyahvitacare sila klik LIKE utk info terkini

1 comment:


  1. Artikel menarik mengenai makanan yang boleh mencerdaskan minda. Minda yang sihat memerlukan gabungan antara fungsi fisiologi saraf dan tindakan hormon seperti adrenalin dan thyroxine yang seimbang.

    ReplyDelete