MANFAAT DAN BAHAYA SEKS KETIKA HAMIL

3
Sebahagian orang percaya bahawa hubungan seks ketika hamil dapat membantu melancarkan proses bersalin. Saat melakukan hubungan seks , prostaglandin yang dikeluarkan oleh sperma boleh mengakibatkan penguncupan, membantu penekanan sehingga kepala bayi dapat masuk ke bahagian bawah pinggul . Ya membantu juga secara tidak langsung . Namun hubungan seks pada usia kehamilan trimester ketiga tetap harus berhati - hati.


Masa yang tepat

Waktu yang tepat untuk berhubungan seks sewaktu hamil iaitu selepas trimester pertama hingga usia 7 bulan . Pada waktu ini , ibu hamil sudah relaks dan lebih selesa . Pada trimester pertama kehamilan , sebaiknya anda menunda hubungan seks terlebih dahulu . Ini kerana hubungan seks di awal kehamilan mudah berlaku penguncupan . Ari - ari belum terbentuk sehingga boleh mengakibatkan keguguran bila tejadi penguncupan.

Sedangkan pada usia kehamilan 7-9 bulan , kekerapan hubungan seks sebaiknya dikurangkan sampai janin berusia 9 bulan kerana sangat membahayakan janin . Kontraksi boleh menyebabkan pecah ketuban dan bayi boleh dijangkiti . 

Kedudukan seks yang selamat

Banyak orang menganggap seks saat hamil sangat berbahaya terhadap janin kerana zakar , orgasme atau ejakulasi dianggap boleh mencederakan bayi . Sebenarnya tidaklah demikian . Hubungan seks dengan pasangan pada saat hamil apa lagi menjelang persalinan dilakukan dengan sangat relaks .

Kedudukan yang baik dalam berhubungan seks saat hamil , iaitu tidak menekan perut . Kedudukan terbaik adalah setengah duduk . Kedudukan ini tidak menekan perut . Atau anda mengambil kedudukan suami berlutut dengan satu lutut untuk menahan berat badannya . Atau gaya lain , anda boleh mengangkat kedua kaki ke atas . Bagi anda berjiwa pengembaraan , agar anda selesa semasa bercinta .

Kedudukan wanita hamil berbaring di belakang , meletakkan salah satu kaki atau kedua-duanya pada bangku . Ini akan membolehkan isteri untuk bergerak bebas dan sedikit mengiringkan tubuhnya ke kiri dan kanan untuk menambah kenikmatan . Pasangannya melutut atau berdiri di antara kakinya , yang membolehkannya untuk dengan mudah mencumbu klitoris dengan jari tangan dan anggota tubuh lainnya . Ketika lelaki melakukan penetrasi , tidak akan ada tekanan pada perut isteri dan mereka berdua boleh bergerak . Anda boleh cuba dan mengubah kedudukan ini agar hubungan seks lebih menyeronokkan dan selesa .


Harus hati - hati

Selain itu , dalam situasi tertentu hubungan seks pada trimester kedua tidak dibenarkan khususnya pada ibu hamil dengan plasenta previa , di mana plasenta menghalang cervix , pelebaran cervix pra-matang , dan berisiko mengalami persalinan prematur

3 comments: