SET VITAMIN SHAKLEE UNTUK PESAKIT ANEMIA.

0
Bagi kaum perempuan, hamil dan melahirkan merupakan kehidupan normal. Kesihatan terutama kesihatan yang berkaitan dengan proses pembiakan menjadi sangat penting. Dalam hal ini remaja perempuan harus memperhatikan masalah anemia atau sering disebut dengan penyakit kurang darah.

Anemia masih banyak diderita oleh perempuan. Anemia terjadi kerana kurangnya zat besi dalam tubuh. Perempuan yang menderita anemia berpotensi melahirkan bayi dengan kurang berat badan (kurang dari 2.5 kg). Di samping itu, anemia dapat mengakibatkan kematian ibu mahupun bayi pada waktu proses persalinan.

Tanda-tanda bila Menderita Anemia

Anemia atau kurang darah tidak sama dengan darah rendah. Secara medic jika kita ingin mengetahui kalau kita menderita anemia adalah dengan melakukan pemeriksaan haemoglobin darah (Hb).

Namun secara sederhana tanda-tanda anemia dapat dilihat seperti:
  • mudah lelah,
  • muka pucat,
  • tidak bersemangat,
  • mudah mengantuk,
  • dan mudah pening.

Perempuan lebih terdedah anemia dibanding dengan lelaki

Keperluan zat besi pada perempuan adalah 3 kali lebih besar daripada pada lelaki. Perempuan setiap bulan mengalami menstruasi yang secara automatik mengeluarkan darah. Itulah sebabnya perempuan memerlukan zat besi untuk mengembalikan keadaan tubuhnya semula. Hal tersebut tidak terjadi pada lelaki.

Demikian pula pada waktu kehamilan, keperluan akan zat besi meningkat 3 kali dibanding dengan pada waktu sebelum kehamilan. Ini berkaitan dengan keperluan perkembangan janin yang dikandungnya.


Hal-hal yang perlu dilakukan agar kita terhindar dari anemia
Memakan makanan bergizi. Makanan bergizi tidak harus makanan mahal. Mintalah saranan pada doktor mengenai makanan yang ada di sekitar tempat tinggal kita yang baik untuk dimakan agar kita terhindar dari anemia.

Kita juga boleh mengambil vitamin untuk tambah darah. 

Vita-Lea Iron Formula

Mengandungi zat besi yang membantu mereka yang menghadapi masalah kekurangan zat ini. Kebiasaannya mereka yang mengalami anemia jenis ini ialah dari kalangan kanak-kanak di bawah 2 tahun, remaja perempuan (yang sudah datang haid), wanita hamil dan warga emas.
Faktor yang menyebabkan kekurangan zat besi ialah kurangnya pengambilan zat besi dalam diet harian, atau badan kurang berupaya menyerap zat besi kerana diet yang tidak betul.


Vita-C 500mg Sustained Released

Vitamin C membantu tubuh menyerap zat besi.Kajian menunjukkan vitamin C membantu penyerapan zat besi sehingga 2 kali lebih banyak.
Vitamin C sustained released dilepaskan secara perlahan-lahan untuk membekalkan vitamin C yang secukupnya kepada tubuh. Ini kerana Vitamin C tidak dapat disimpan oleh tubuh. Tubuh manusia normal memerlukan 500mg vitamun C setiap hari yang bersamaan dengan 7 biji oren.


B Complex

Asid folik membantu mengawal dan mengelakkan anemia yang disebabkan oleh kekurangan asid folik.
Vitamin B12 mengelakkan anemia yang disebabkan oleh kekurangan Vitamin B12.
Vitamin B5 dan B6 membantu dalam penghasilan sel darah merah.
Dapatkan set A (optimum health) bagi mengatasi atau mengelakkan anemia..

0 comments: