TANDA2 KOLESTEROL TINGGI DALAM BADAN.. SHAKLEE LEH BANTU..

0
Mengetahui kadar kolesterol dalam darah adalah penting kerana sebahagian daripada usaha pencegahan penyakit pembuluh darah dan jantung. Pemeriksaan biasanya boleh dilakukan dengan ujian darah di makmal. Pemeriksaan yang biasa dapat menunjukkan jumlah kolesterol dalam darah, sedangkan pemeriksaan yang lebih kompleks boleh menunjukkan maklumat tambahan seperti high density lipoprotein ( HDL ) , low density lipoprotein ( LDL ) , dan trigliserida .
Pemeriksaan kadar kolesterol sebaiknya dilakukan sebagai rutin untuk terus memantau kesihatan secara keseluruhan . Namun selain melalui pemeriksaan darah , sebenarnya ada tanda - tanda fizikal yang dapat dikeesan tingginya kadar kolesterol  dalam darah .

Apa saja tanda - tandanya? Doktor pakar jantung dan pembuluh darah memaparkan beberapa gejala yang perlu diberi perhatian .

1 . Sering pening belakang kepala
Pening di belakang kepala disebabkan oleh tersumbatnya saluran darah di sekitar kepala . Ini terjadi keranan kolesterol yang mula membentuk plak di pembuluh darah . Jika dibiarkan maka pembuluh darah akan pecah dan menyebabkan strok .

2 . Tengkuk dan bahu tegang
Tegang di tengkuk dan bahu merupakan implikasi dari aliran darah yang tidak lancar pada pembuluh darah di daerah tersebut . 

3 . Sering sakit di tangan dan kaki
Saluran darah di tangan dan kaki juga boleh tersumbat akibat pengumpulan kolesterol . Sakit di tangan dan kaki akibat penumpukan kolesterol biasanya berlaku terus menerus walaupun tidak melakukan aktiviti yang terlalu berat .

4 . Dada sebelah kiri seperti tertusuk
Dada tersumbat di saluran darah sekitar jantung boleh mengakibatkan rasa sakit seperti dicucuk . Bahkan rasa sakit boleh menjalar hingga ke kawasan di sekitar leher . Sakit dada juga boleh menjadi tanda - tanda dari serangan jantung . 

INI ADALAH BEBERAPA VITAMIN YANG DISYORKAN BAGI YANG INGIN MENURUNKAN KOLESTEROL DALAM DARAH..


Boleh hubungi saya di:

Mas
( id shaklee :1076676)
♥ sms/whatsApp: 016-6551125
♥ Emel : arya_nie@yahoo.com
♥ Fb: https://www.facebook.com/massyahvitacare sila klik LIKE utk info terkini

0 comments: